Carpații Occidentali

Carpatii Occidentali reprezinta unitatea montana aflata in vestul Carpatilor. Numele de Occidentali vine de la faptul ca se afla la Vest de Depresiunea Colinara a Transilvaniei, cu care se invecineaza in partea de Est. Tot in partea de Est se invecineaza cu Carpatii Meridionali, de care sunt delimitati prin Culoarele Timis – Cerna, Bistra si Depresiunea Hategului. Pe directia Nord – Sud se intind de la Dunare (Sud) pana la raul Barcau (Nord). In partea Vestica se invecineaza cu Dealurile de Vest.

Carpatii Occidentali, s-au format prin incretirea scoartei tereste in orogeneza alpina.

Ei sunt alcatuiti din roci sedimentare, pe alocuri sisturi cristaline, chiar si roci vulcanice.

Carpatii Occidentali se impart in 3 grupe:
Muntii Apuseni la nord de Mureş
Muntii Poiana Rusca, situaţi central, la sud de Mureş
Muntii Banatului, în colţul sud-vestic al României şi la sud de Mureş

În Munţii Apuseni se pot distinge Munţii Bihorului alcătuiţi din şişturi cristaline şi calcare, respectiv Munţii Metaliferi şi Munţii Vlădeasa din roci eruptive. Relieful carstic este bine reprezentat în Munţii Apuseni unde peşteri aşa cum ar fi Urşilor, Scărişoara şi Vântului reprezintă monumente ale naturii.

Grupul de mijloc al Carpaţilor Occidentali, Munţii Poiana Ruscăi, având altitudinea maximă în Vârful Padeş cu 1374 m, sunt alcătuiţi din şişturi cristaline.

În cadrul grupului sudic al Munţilor Banatului se pot diferenţia Munţii Semenic, Munţii Almăjului, Munţii Locvei şi Munţii Dognecei alcătuiţi din şişturi cristaline, respectiv Munţii Aninei alcătuiţi din calcare.